La Retirada
Februar er måneden med mange mindehøjtideligheder for et særlig mørkt kapitel i Frankrigs historie. Det udspillede sig i det sydøstlige Frankrig på grænsen til Spanien og for foden af Pyrenæerne. I løbet af 14 kolde februardage i 1939 flygtede op mod 500.000 spaniere til Frankrig, på flugt fra general Francos fremrykkende fascistiske styrker.
Det hele var begyndt tre år tidligere, i 1936. Da gjorde general Franco oprør mod den lovligt valgte socialistiske, republikanske regering i Madrid. Snart faldt den ene by efter den anden i hænderne på oprørerne, men i første omgang holdt i Madrid og Barcelona stand. I tre år kæmpede den spanske republik mod Francos militær, men i februar 1939 var det ved at være slut. Madrid holdt stadig stand, men Barcelona faldt, og hundredtusindvis af spanske flygtninge skyllede ind over grænsen til Frankrig.

Tilbagetoget eller på spansk La Retirada overraskede og skræmte de franske myndigheder. Det trak op til krig, og Frankrig ville holde lav profil over for Hitler, der var allieret med Franco. ”Røde” spanske republiksoldater og forhutlede civile i den størrelsesorden var der ikke vilje og overskud til at tage imod.
Indbyggerne i de små byer, flygtningen skyllede ind over, prøver at hjælpe så godt de kunne, men de var selv fattige. Landsbyen Prats-de-Molle og dets 2000 indbyggere fx tog imod 100.000 spaniere. De blev siden sendt videre til lejre på stranden langs Middelhavskysten, hvor livet var ekstremt hårdt. Senere blev mange af dem overført til en kæmpestor lejr ved Rivesaltes nord for Perpignan.
I mange år var der tavshed om flygtningedramaet, men i 2009 i forbindelse med 70-året for La Retirada blev der opstillet beskedne mindesmærker, og der blev holdt mindehøjtideligheder. Det er siden blevet en årligt tilbagevendende tradition i februar at gå i mindeoptog under den spanske republikanske fane, nedlægge kranse og holde konferencer og foredrag om flugten over Pyrenæerne.
Det erindringshistoriske arbejde kulminerede i efteråret 2015 med åbningen af et museum i Rivesaltes, Le Mémorial du camp de Rivesaltes.

Resterne af den store lejr i Rivesaltes.
Underjordisk museum i Rivesaltes, bygger mellem ruinerne af den gamle lejr.
Flere fotos fra Rivesaltes. Se her