Pyrénées-Orientales ligger så langt sydpå i Frankrig, som man kan komme uden at ende i Spanien. Området langs Middelhavet er nr. 66. ud af Frankrigs 101 departementer, og det har 450.000 indbyggere.
Det bliver også kaldt Nordcatalonien, og den betegnelse hentyder til de tætte bånd til regionen Catalonien i Spanien lige på den anden siden af den fransk-spanske grænse.
I flere hundrede år hørte de to områder sammen, men i 1659 tabte Spanien en krig mod bl.a. Frankrig, og ved den efterfølgende fredsaftale blev grænsen mellem Frankrig og Spanien flyttet længere sydpå, sådan at den kom til at følge Pyrenær-bjergkæden. Derved fik Frankrig Nordcatalonien eller som området hedder idag Pyrénées-Orientales.
I øjeblikket gennemlever Catalonien og Spanien en alvorlig politisk krise, fordi omkring halvdelen af Cataloniens befolkning vil løsrive regionen fra resten af Spanien. Catalonien har allerede egen regering og eget parlament, hvor uafhængighedstilhængerne har flertal. Den 1. oktober 2017 holdt den catalanske gering en ulovlig folkeafstemning om uafhængighed og udråbte efterfølgende et uafhængigt Catalonien. Regeringen i Madrid svarede igen med at sætte regionen under administration og fængsle ledende catalanske politikere. Regeringschefen Charles Puigdemont er flygtet til Bruxelles.
Flag og banner for ja til uafhængighed i Barcelona efteråret 2017.
På den franske side, i Nordcatalonien, er der ikke noget ønske om løsrivelse, men mange franske catalanere er blevet rystet over den spanske gerings brutalitet over for de catalanske nationalister, og udadtil vister de deres solidaritet med “broderfolket” ved at sætte en diskret gul sløjfe på trøjen eller jakken, eller binde gule sløjfer på træer. buske og broer. Den gule farve er Cataloniens symbol.