Forside

Produkter

Hvem er vi

Kontakt os














 




 

Kontrol kontra kunst

 

Céline Curiol

Udgangstilladelse

Forlaget Per Kofod

236 sider, 299, 95 kr.

 

Kontrol, kunst og kærlighed – eller mangel på sidstnævnte – er kodeordene i franske Cécile Curiols roman Udgangstilladelse (originaltitel: Permission).

 

Kontrollen udøves af Institutionen – en kæmpestor FN-lignende organisation – hvis medarbejdere lever som slaver. Blandt dem den navnløse hovedperson, der pligtopfyldende tager referater af de mange møder i organisationen. Hans regelrette liv bliver rystet, da han møder kunsten i form af en forbudt roman, og i stedet for at bruge sine ord til referater får han en forbudt lyst til selv at skrive romaner. Samtidig kæmper han med organisationens kafkaske bureaukrati for at få lov til at besøge sin syge far, hvis kærlighed han aldrig har været helt overbevist om.

 

Det er en umenneskelig kulde, der slår op fra de velskrevne sider. Romanen har form af et langt referat ikke ulig de mange referater, som hovedpersonen producerer. Curiol har selv abejdet som journalist i FN. Det samme har undertegnede og romanens deprimerende fiktion ligger skræmmende tæt på virkeligheden. Med taler, referater og dokumenter italesætter diplomater og politikere deres egen virkelighed. Romanens budskab er, at ord er magt, hvad enten det er en virksomhed, en organisation eller en stat, der har kontrollen over dem, og magt kan misbruges. Det er måske ikke nyt, men stadig aktuelt.

 

Connie Pedersen