Forside

Produkter

Hvem er vi

Kontakt os














 




 

”La carte et le territoire” af Michel Houellebecq

 

 

Så er fransk litteraturs ”dummeste svin” på banen igen: Michel Houellebecq er nok den mest kontroversielle franske forfatter i dag, men hvis man forventer den sædvanlige kyniske analyse af det moderne samfund, bliver man skuffet af ”La carte et le territoire”. I Frankrig har debatten om bogen været begrænset til, om Houellebecq kan tillade sig at citere Wikipedia og om det er i orden, at han har lånt titlen til bogen fra en anden forfatter.

I sammenligning med tidligere bøger som ”Muligheden af en ø” og især ”Platform” er der her tale om en ”Houellebecq light”, hvor forfatteren til gengæld leger med skillelinien mellem fiktion og virkelighed. I disse år taler man i Frankrig meget om ”auto-fiction”, hvor forfattere inddrager deres egen person i litteraturen. Hovedpersonen i denne bog er kunstneren Jed Martin, der kontakter Michel Houellebecq med henblik på at få forfatteren til at skrive forordet til en udstillingskatalog.  Som del af betalingen for arbejdet med kataloget laver kunstneren et portræt af forfatteren, hvilket får meget uheldige konsekvenser. Mere skal ikke røbes her, ud over at bogens sidste del leder tankerne hen på Simenons Maigret. At man skulle kunne sammenligne disse to forfattere, var næppe forventeligt.

Alt i alt en god, om end ikke fremragende bog. Det er meget interessant at se Houllebecq eksperimentere med sin egen person i romanen, men den vanlige provokation udebliver. Bogen er nomineret til årets Goncourt-pris. Den får han næppe. Han er tidligere blevet forbigået for romaner, der var langt mere vedkommende.

 

Mikael Arnbjerg